Προστατίτιδα

Προστατίτιδα

ΠροστατίτιδαΕίναι ουρολογική ασθένεια που συνοδεύεται από φλεγμονή των ιστών του προστάτη. Η βλάβη στον προστάτη μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη που μεταφέρεται μέσω του αίματος, της λέμφου ή της μη προστατευμένης επαφής. Η ανάπτυξη προστατίτιδας στους άνδρες διευκολύνεται από τραυματισμούς και μειωμένη παροχή αίματος στα πυελικά όργανα, συνεχή υποθερμία, χαμηλή σωματική δραστηριότητα, ορμονική ανισορροπία και άλλους παράγοντες. Η προστατίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα και άλλες μολυσματικές και φλεγμονώδεις ασθένειες των αναπαραγωγικών και ουροποιητικών οργάνων.Στατιστικά περιστατικά

Η προστατίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες του ανδρικού ουροποιητικού συστήματος στον κόσμο. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, παρατηρείται στο 60-80% των σεξουαλικά ώριμων ανδρών. Σύμφωνα με επίσημα ιατρικά στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 30% των νέων σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα. Εμφανίζεται περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων σε άνδρες άνω των 20 και κάτω των 40 ετών. Σύμφωνα με την ΠΟΥ, οι ουρολόγοι διαγιγνώσκουν χρόνια προστατίτιδα σε κάθε δέκατο ασθενή.

Αιτίες της προστατίτιδας

Λοιμώξεις.Τα παθογόνα και ευκαιριακά βακτήρια εισέρχονται στον προστάτη μέσω της λέμφου και των αιμοφόρων αγγείων. Η δευτερογενής λοίμωξη του προστάτη είναι συχνά επιπλοκή φλεγμονωδών παθήσεων του ορθού και της ουρήθρας.

Τύποι λοίμωξης:

 • αύξουσα- τα μικρόβια ανεβαίνουν στον αδένα από το εξωτερικό άνοιγμα της ουρήθρας.
 • προς τα κάτω- Τα μικρόβια εισέρχονται στον προστάτη μαζί με τη ροή των μολυσμένων ούρων.

Υπό όρους παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν την ασθένεια (σύμφωνα με το Research Institute of Urology 1997-1999)

Μικροοργανισμοί Αριθμός σπουδών
%. Ενότητα
Staphylococcus epidermidis 42. 3 55
S. saprophyticus 17. 6 23
S. aureus 4. 6
S. haemolyticus 3. 1 τέσσερα
Σ. Hominis 0, 8 ένας
S. warneri 1. 5 2
Staphylococcus spp. 3. 1 τέσσερα
Enterococcus faecalis 11. 6 δεκαπέντε
Streptococcus spp. 3. 1 τέσσερα
ΣΥΝΟΛΟ (μέγεθος +) 87. 6 114
P. aeruginosa 3. 7 πέντε
Ε. Coli 4. 7
Enterobacter spp. 2, 3 3
Proteus spp. 1. 5 2
ΣΥΝΟΛΟ (μεγάλο -) 12. 3 Δεκαέξι

Αποδυναμωμένη ασυλία.Μία από τις αιτίες της φλεγμονής του προστάτη είναι η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί από συχνό άγχος, ανισορροπημένη διατροφή, υπερβολική εργασία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Με μειωμένη ανοσία, το σώμα είναι πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις που οδηγούν στην ανάπτυξη παθήσεων του προστάτη.

Διαταραχές παροχής αίματος.Η ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός καθιστικού, καθιστικού τρόπου ζωής. Με συνεχή έλλειψη σωματικής άσκησης, η εργασία του ενδοκρινικού, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος, καθώς και η ροή του αίματος στα πυελικά όργανα, διαταράσσεται. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη οξυγόνου στον ιστό του προστάτη.

Ανώμαλη σεξουαλική δραστηριότητα.Τόσο η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή όσο και η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση προστατίτιδας. Πολλοί άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί βιώνουν νευρική εξάντληση, ορμονική ανισορροπία, μειωμένη έκκριση των σεξουαλικών αδένων και σταδιακή μείωση της ισχύος. Η διακοπή της επαφής έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του προστάτη.

Χρόνιος τραυματισμός του προστάτη. . . Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα συχνών τραυμάτων στους μαλακούς ιστούς του προστάτη. Τις περισσότερες φορές αυτό παρατηρείται σε ασθενείς των οποίων η εργασία σχετίζεται με την οδήγηση. Η αιτία της προστατίτιδας σε αυτήν την περίπτωση είναι η συνεχής ανακίνηση, οι δονήσεις και η υπερβολική πίεση στους μύες του περινέου.

Τα κύρια σύνδρομα της προστατίτιδας

Πόνος.Με προστατίτιδα στους άνδρες, υπάρχει πόνος και πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και στην πλάτη, καθώς και πόνος σε όλο το σώμα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί με την εκσπερμάτωση, ειδικά κατά τη σεξουαλική επαφή μετά από παρατεταμένη αποχή.

Δυσουρία.Τυπικά σημάδια προστατίτιδας στους άνδρες είναι η αυξημένη ούρηση, το κάψιμο και το τσούξιμο κατά την εκκένωση της ουροδόχου κύστης και ο πόνος στο περίνεο μετά την ούρηση. Ένα άλλο σύμπτωμα της φλεγμονής του προστάτη είναι η δυσκολία στην ούρηση. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εμφανιστεί οξεία κατακράτηση ούρων.

Σεξουαλική δυσλειτουργία.Με απλή προστατίτιδα, υπάρχει επιταχυνόμενη εκσπερμάτωση, φθορά οργασμικών αισθήσεων, πόνος κατά την εκσπερμάτωση, μερική ή ολική μείωση της λίμπιντο. Η παρατεταμένη στύση τη νύχτα είναι επίσης ένα σύμπτωμα χρόνιας προστατίτιδας.

Εξωτερικές εκδηλώσεις.Με προστατίτιδα, ορισμένοι ασθενείς έχουν πυώδη ή έντονη απόρριψη από την ουρήθρα, η οποία είναι πιο συχνή το πρωί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ένα σύμπτωμα όπως η παρουσία λευκών νιφάδων ή νημάτων στα ούρα.

Τύποι προστατίτιδας

Οξεία βακτήρια.Η οξεία προστατίτιδα προκύπτει από μόλυνση του προστάτη με Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus και άλλα παθογόνα βακτήρια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο αίμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο άντρας πρέπει να νοσηλευτεί επειγόντως.

Συμπτώματα που παρατηρούνται με αυτόν τον τύπο προστατίτιδας:

 • Ψύξη και πυρετός (38 ° C και άνω)
 • αιχμηρά ή τραβώντας πόνους στη βουβωνική χώρα, στην κάτω πλάτη και στο περίνεο.
 • συχνή ανάγκη ούρησης
 • επώδυνη ούρηση
 • Δυσκολία στην ούρηση και οξεία κατακράτηση ούρων.
 • λευκή ή άχρωμη απόρριψη από την ουρήθρα.
Ανατομία του προστάτη

Χρόνια βακτήρια.Η υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διείσδυσης μιας λοίμωξης στον αδένα. Η χρόνια υποθερμία, η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή και η πρόωρη ούρηση συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προστατίτιδας. Η χρόνια προστατίτιδα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει κυστίτιδα επειδή η φλεγμονή στον προστάτη είναι μια δεξαμενή βακτηρίων που επηρεάζουν την ουρογεννητική οδό.

Χρόνια συμπτώματα προστατίτιδας:

 • Πόνος στο όσχεο, κάτω κοιλιακή χώρα, περίνεο
 • Δυσουρία;
 • Παραβιάσεις ισχύος.

Χρόνια όχι βακτηριακή.Οι αιτίες της νόσου είναι η διείσδυση ιών ή βακτηρίων στον προστάτη (φυματίωση βακίλλος, τριχομόνες, χλαμύδια), αυτοάνοσες διεργασίες και η διείσδυση ούρων στον αδένα. Η χρόνια προστατίτιδα αντιπροσωπεύει έως και το 95% όλων των τύπων φλεγμονής του προστάτη.

Τα σημάδια της προστατίτιδας είναι:

 • χρόνιο πυελικό πόνο (που ενοχλεί τον άνδρα για τουλάχιστον 3 μήνες)
 • επαναλαμβανόμενος πόνος στη βουβωνική χώρα
 • Απουσία συμπτωμάτων φλεγμονής στα ούρα, σπέρμα και εκκρίσεις του προστάτη.

Χρόνια ασυμπτωματική.Η ασυμπτωματική χρόνια προστατίτιδα δεν σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη και συμπτωματικά ασυμπτωματικά σύνδρομα του προστάτη. Πιστεύεται ότι αυτή η ασθένεια είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την ηλικία.

Συμπτώματα αυτού του τύπου χρόνιας προστατίτιδας:

 • Απουσία κύριων συνδρόμων της νόσου.
 • αυξημένο επίπεδο λευκοκυττάρων και βακτηρίων στα ούρα.

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου - η παρουσία λοίμωξης στον αδένα - μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με βιοψία ή κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στη θεραπεία διαφόρων παθολογιών του προστάτη (αδένωμα, καρκίνος).

Στασιάζει.Η προστατίτιδα αναπτύσσεται όχι μόνο στο πλαίσιο ανατομικών και φυσιολογικών αλλαγών στα φλεβικά και άλλα συστήματα του σώματος. Η κύρια αιτία της νόσου είναι μια ακανόνιστη σεξουαλική ζωή.

Σημάδια προστατίτιδας:

 • πόνος στον πόνο στο περίνεο που εκπέμπει στο ιερό.
 • αυξημένη ούρηση το πρωί.
 • ελαφρά δυσκολία στην αποστράγγιση των ούρων (το σύμπτωμα παρατηρείται με τη χρόνια μορφή της νόσου).
 • Αδυναμία της στύσης
 • μειωμένη λίμπιντο
 • «Χλωμό» οργασμικών αισθήσεων κατά την εκσπερμάτωση.

Διάγνωση οξείας και χρόνιας προστατίτιδας

Για να επιλέξει τη σωστή μέθοδο θεραπείας, ο γιατρός συνταγογραφεί μια ολοκληρωμένη διάγνωση της κατάστασης του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μεθόδων.

Ψηφιακή ορθική εξέταση.Εάν υποψιάζεστε προστατίτιδα, ο ουρολόγος θα κάνει μια ψηφιακή εξέταση. Η οπίσθια επιφάνεια του προστάτη είναι δίπλα στο ορθό. Έτσι, εάν ένα δάχτυλο εισάγεται μέσω του πρωκτού, ο γιατρός μπορεί να καθορίσει την κατάσταση του αδένα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, προσδιορίζονται το μέγεθος, η συνέπεια και το σχήμα, η κατάσταση της επιφάνειας και ο πόνος.

Τα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες είναι:

 • απαλή, ανελαστική συνέπεια του προστάτη.
 • Πόνος στην ψηλάφηση
 • διευρυμένος αδένας
 • Ακινησία του πρωκτικού βλεννογόνου πάνω από τον προστάτη.

Υπερηχητική μέθοδος.Ο υπερηχογράφημα του προστάτη συνταγογραφείται πριν από την έναρξη της θεραπείας για οξεία προστατίτιδα για τον εντοπισμό / αποκλεισμό ενός αποστήματος του αδένα, και κατά τη χρόνια πορεία της νόσου - για τον εντοπισμό κύστεων και λίθων του προστάτη, καθώς και του βαθμού συμπίεσης η ουρήθρα. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι ο πρωκτικός υπέρηχος.

Uroflowmetry.Αυτή η μέθοδος διάγνωσης της προστατίτιδας χρησιμοποιείται για τη μελέτη των δεικτών της διαδικασίας ούρησης: τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας και την ταχύτητα της εκροής των ούρων. Εάν η ταχύτητα είναι 15 ml / s ή περισσότερο, αυτό υποδηλώνει φυσιολογική αίσθηση της ουρήθραςΈνα σημάδι προστατίτιδας είναι η μείωση αυτής της τιμής κάτω από 10 ml / s. Αυτός ο ρυθμός είναι συνέπεια της κακής ευρυχωρίας του ουροποιητικού συστήματος.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ουροφλομετρίας

Ρυθμός ροής ούρων ερμηνεία
>15 ml / s Η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος είναι απίθανη
<10 ml / s Είναι πιθανή η σημαντική στένωση της ουρήθρας ή της αδυναμίας του εξωστήρα
10-15 ml / s Αόριστο αποτέλεσμα

Κυστεοσκόπηση.Ένα ενδοσκοπικό σύστημα απεικόνισης εισάγεται στην ουροδόχο κύστη για εξέταση. Αυτή η μέθοδος διάγνωσης οξείας και χρόνιας προστατίτιδας χρησιμοποιείται όταν υποψιάζονται ασθένειες όπως καρκίνος, κυστίτιδα ή τραύμα της ουροδόχου κύστης.

Εργαστηριακή έρευνα.Για τη διάγνωση και τον προσδιορισμό του μικροοργανισμού που προκάλεσε την ασθένεια, εξετάζονται οι εκκρίσεις ούρων και προστάτη εάν υπάρχουν συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας ή οξείας φλεγμονής. Ένα σημάδι της παρουσίας παθογόνου μικροχλωρίδας είναι ένας αυξημένος αριθμός λευκοκυττάρων σε βιολογικό υλικό. Για να επιτευχθεί μια αποτελεσματική πορεία θεραπείας, ο τύπος των βακτηρίων προσδιορίζεται με PCR, RIF και εμβολιασμό σε θρεπτικό μέσο.

Ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων

Μυστικό του προστάτη Τρίτο δείγμα ούρων (μετά από μασάζ προστάτη)
Σχήμα HP Ο αριθμός των λευκοκυττάρων, UV 400 Σπορά αποτελεσμάτων Ο αριθμός των λευκοκυττάρων, UV 400 Σπορά αποτελεσμάτων
βακτήρια >10 + Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των λευκοκυττάρων στο τρίτο μέρος των ούρων και του δεύτερου μέρους των ούρων είναι ≥ 10 +
Σύνδρομο χρόνιου φλεγμονώδους πόνου πυέλου >10 - - Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των λευκοκυττάρων στο τρίτο μέρος των ούρων και του δεύτερου μέρους των ούρων είναι ≥ 10 - -
Σύνδρομο μη φλεγμονώδους χρόνιου πυελικού πόνου <10 - - - - - -

Πρόληψη της προστατίτιδας

Περπάτημα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Σωματική δραστηριότητα.Για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών του προστάτη, ένας άντρας πρέπει να αποφύγει τη σωματική αδράνεια. Συνιστάται:

 • Περπάτημα (4 χλμ ανά ημέρα ή περισσότερο)
 • Άσκηση (καταλήψεις, άλματα, στροφές).
 • Εκπαίδευση των μυών του περινέου και των γλουτών (10 ένταση και χαλάρωση).
Η σωστή διατροφή.Για την πρόληψη της οξείας και χρόνιας προστατίτιδας, οι άνδρες πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Β. Συνιστάται να τρώτε τα ακόλουθα:

 • Θαλασσινά (στρείδια, φύκια)
 • Σάρκα;
 • Σπόροι κολοκύθας;
 • Καρύδια;
 • Πίτουρο;
 • Κεφίρ;
 • Ψωμί σικάλεως.

Τακτική σεξουαλική ζωή.Στην πρόληψη και θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, ένας άντρας χρειάζεται:

 • ζήσουν μια ρυθμική σεξουαλική ζωή.
 • Αποφύγετε τη διακοπή της επαφής.
 • Αποφύγετε τις περιστασιακές σχέσεις.

Θεραπεία της οξείας και χρόνιας προστατίτιδας

Η φλεγμονή του προστάτη αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους.

Αντιβακτηριακή θεραπεία.Όταν η προστατίτιδα είναι βακτηριακή, χρειάζονται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της. Ο γιατρός επιλέγει μια ομάδα φαρμάκων ανάλογα με τον τύπο των μικροβίων που προκάλεσαν την ασθένεια, την ευαισθησία του παθογόνου σε διάφορα φάρμακα και την παρουσία αντενδείξεων στον ασθενή.

Ιδιότητες φαρμάκων

Ένα φάρμακο Υπηρεσίες μειονέκτημα
Φθοροκινολόνες
 • Εξαιρετική βιοδιαθεσιμότητα
 • Διεισδύστε καλά στον ιστό του προστάτη
 • Αντιστοιχεί στη στοματική και παρεντερική φαρμακοκινητική
 • Ενεργό κατά τυπικών και άτυπων παθογόνων
 • Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Φωτοτοξικό
 • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες
Μακρολίδες
 • Μέτρια δραστική έναντι των θετικών κατά gram βακτηρίων
 • Διεισδύστε καλά στον ιστό του προστάτη
 • Χαμηλή δηλητηριώδης

Ανεπαρκής δραστική έναντι των αρνητικών κατά gram βακτηρίων

Τετρακυκλίνες Ενεργό κατά των άτυπων παθογόνων
 • Είναι ανενεργά έναντι του Pseudomonas aeruginosa
 • Δεν είναι αρκετά δραστικό έναντι των σταφυλόκοκκων, του Escherichia coli

Ορμονική θεραπεία.Η ορμονική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ορμονικής ισορροπίας μεταξύ ανδρογόνων και οιστρογόνων. Τα φάρμακα με αντιανδρογόνο δράση μειώνουν τη φλεγμονή του αδενικού ιστού και εμποδίζουν τη μετάβαση της νόσου σε πιο σοβαρά στάδια.

Μασάζ προστάτη.Αυτή η μέθοδος θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εκτός των παροξύνσεων. Ένας άντρας πρέπει να αναλάβει μια κεκλιμένη θέση, να τοποθετήσει τις παλάμες του σε έναν καναπέ ή ένα τραπέζι και να απλώσει τα πόδια του στο πλάτος του ώμου. Ο θεράπων ιατρός βάζει στα χέρια του με αποστειρωμένα γάντια, βάζει μια αλοιφή ή γέλη (σε ορισμένες περιπτώσεις ένα φάρμακο με αναισθητικό συστατικό) στο δείκτη του δεξιού χεριού του και το εγχέει μέσω του πρωκτού στο ορθό. Το μασάζ πραγματοποιείται με ελαφριά πίεση μέχρι να διαχωριστούν οι εκκρίσεις του προστάτη μέσω του ανοίγματος της ουρήθρας. Η θεραπεία περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 μασάζ.

Φυσική θεραπεία.Για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της προστατίτιδας, χρησιμοποιούνται μέθοδοι ομαλοποίησης και αύξησης της ροής του αίματος στην πυελική περιοχή. Αυτό σας επιτρέπει να αποκλείσετε τη στασιμότητα και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας. Η θεραπεία πραγματοποιείται εκθέτοντας τον αδένα σε κύματα υπερήχων, ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις και υψηλές θερμοκρασίες (μικροκλύστες με ζεστό νερό)

Χειρουργική επέμβαση.Σπάνια χρησιμοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις για ασθένειες του προστάτη. Μια τέτοια θεραπεία είναι υποχρεωτική για την ανάπτυξη επιπλοκών οξείας ή χρόνιας προστατίτιδας.

Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση προστάτη:

 • οξεία κατακράτηση ούρων ως αποτέλεσμα σοβαρής στένωσης της ουρήθρας.
 • Απόστημα (η εμφάνιση της υπερχείλισης στην επιφάνεια του αδένα).
 • Σκλήρυνση του αδένα
 • Αδένωμα που δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.

Επιπλοκές της προστατίτιδας

Ένας άντρας με επιπλοκές της προστατίτιδας

Κυστείτιδα.Η μη προστατευμένη προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα σπερματικά κυστίδια. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πόνο βαθιά στη λεκάνη που εκτείνεται στο ιερό, επιδεινώνεται από τη στύση και την εκσπερμάτωση, συχνή ούρηση, την εμφάνιση αίματος και / ή πύου στο σπέρμα και στα ούρα.

Κολικίτιδα και ουρηθρίτιδα.Λόγω της εγγύτητάς του με τα εκκριτικά ρεύματα του προστάτη, ο σπερματικός φυματισμός συχνά φλεγμονή ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον μολυσμένο αδένα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της προστατίτιδας συμπληρώνονται από το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ουρηθρίτιδας - κάψιμο ή γαργάλημα στην ουρήθρα κατά την ούρηση. Υπάρχει επίσης πόνος κατά την εκσπερμάτωση λόγω της σπασμωδικής συστολής της ουρήθρας.

Απόστημα του προστάτη.Η εμφάνιση πυώδους κοιλοτήτων στην επιφάνεια του αδένα οφείλεται στα παθογόνα βακτήρια που προκάλεσαν προστατίτιδα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η γενική αδυναμία, η μειωμένη συνείδηση, το παραλήρημα, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, η αυξημένη εφίδρωση, τα ρίγη. Το απόστημα του προστάτη είναι μια σοβαρή σηπτική κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή θεραπεία.

Σκλήρυνση του προστάτη.Η προστατική σκλήρυνση αναπτύσσεται στο πλαίσιο τακτικών επιδείξεων χρόνιας προστατίτιδας ως αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης με τη θεραπεία που έχει συνταγογραφηθεί από τον ουρολόγο. Αυτή η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, όταν διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία στο σώμα ενός άνδρα, είναι δυνατή η ταχεία ανάπτυξη. Με τη σκλήρυνση του προστάτη, παρατηρείται πόνος κατά την εκκένωση της ουροδόχου κύστης, μια διαλείπουσα και αργή ροή ούρων.

Σχηματισμός κύστεων και λίθων. . . Η εμφάνιση κύστεων στον αδένα είναι μια από τις πιθανές επιλογές για πρόοδο της χρόνιας προστατίτιδας. Η μόλυνση με νεοπλάσματα μπορεί να προκαλέσει απόστημα, καθιστώντας την ασθένεια πολύ πιο δύσκολη στη θεραπεία. Ενιαίες και πολλαπλές πέτρες μπορούν επίσης να σχηματιστούν στον προστάτη. Με αυτήν την ασθένεια, εκτός από τα συνήθη συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας, υπάρχουν παραβιάσεις της εκροής ούρων, συχνή ούρηση και πόνος στο περίνεο.

Αγονία.Στη χρόνια προστατίτιδα, η παραγωγή σπέρματος και η κινητική λειτουργία επηρεάζονται. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια επηρεάζει επίσης τα αγγεία deferens και τα σπερματικά κυστίδια, καθιστώντας τα αδιαπέραστα για το σπέρμα, έτσι ώστε να μην ρίχνονται στην ουρήθρα κατά την εκσπερμάτωση. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα συχνά υποφέρουν από υπογονιμότητα.