Προστατίτιδα - Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα; Με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων, ο ουρολόγος-ανδρολόγος καταρτίζει ένα πρόγραμμα θεραπείας που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά θεραπευτικών μέτρων. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει συνήθως αντιβακτηριακή και αντιική θεραπεία, καθώς και θεραπεία με φάρμακα που βελτιώνουν τον αγγειακό τόνο. Οι μέθοδοι φυσικοθεραπευτικής θεραπείας είναι ευρέως διαδεδομένες (μαγνητική θεραπεία επαγωγής λέιζερ, υπερηχογράφημα, μασάζ αντανακλαστικής ζώνης, θεραπεία με βδέλλα) καθώς και τονωτικά, συνταγογραφείται μασάζ προστάτη. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή και οι τακτικές θεραπείας παραμένουν στον ουρολόγο-ανδρολόγο.

Ο ρόλος του προστάτη στη ζωή ενός άνδρα

Προστατίτιδα σε έναν άνδρα

προστάτης- ένα μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος που παράγει ένα συγκεκριμένο μυστικό που τρέφει και προστατεύει το σπέρμα. Όταν οι ίνες λείου μυός της κάψουλας του προστάτη και των σπερματικών κυστιδίων συστέλλονται, το σπέρμα αποβάλλεται στην ουρήθρα - εκσπερμάτωση (εκσπερμάτωση).

Ανατομία:Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και καλύπτει το άνω μέρος της ουρήθρας, επομένως, καθώς μεγαλώνει, αναπτύσσονται διάφορες ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος. Το μέγεθος, το σχήμα και η πυκνότητα είναι ατομικά και αλλάζουν με την ηλικία του άνδρα. Ο αδένας έχει μια σύνθετη νευρική συσκευή και, ακόμη και με μικρές παθολογικές αλλαγές, προκαλεί τοπικές και γενικές διαταραχές.

Λειτουργία:Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι εκκριτική. Το μυστικό (ή χυμός) που παράγει αποτελείται από ένα υγρό και πυκνό κλάσμα και περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες, λίπη και ορμόνες. Ο αδένας όχι μόνο μεταφέρει το σπέρμα, αλλά επίσης αραιώνει το σπέρμα και εξασφαλίζει έτσι την κινητικότητα και τη ζωτικότητα του σπέρματος. Ο προστάτης είναι ένα σημαντικό όργανο που συμμετέχει στη ρύθμιση της παραγωγής τεστοστερόνης και διασφαλίζει επίσης την ομαλή λειτουργία του στυτικού μηχανισμού.

Ταξινόμηση της προστατίτιδας

 • οξύς;
 • ασυμπτωματική φλεγμονή.
 • χρόνια βακτήρια
 • σύνδρομο χρόνιου φλεγμονώδους πόνου της πυέλου.

Καταγγελίες για προστατίτιδα

 1. Διάφορες ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τη στένωση του ουρηθρικού αυλού:
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • διαλείπουσα ούρηση
  • αδύναμη ροή ούρων
  • ούρηση σταγόνα σταγόνα
  • Αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.
  • ακούσια διαρροή ούρων.
 2. Συμπτώματα από ερεθισμό των νευρικών απολήξεων:
  • αυξημένη ούρηση
  • αυξημένη ούρηση τη νύχτα
  • επείγουσα ανάγκη ούρησης
  • ούρηση σε μικρές μερίδες
  • Ακράτεια ούρων με ώθηση ούρησης.
 3. Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, στη βουβωνική χώρα, στους εσωτερικούς μηρούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης και σεξουαλικές διαταραχές.

Να θυμάστε ότι οι παραβιάσεις της ούρησης και τα συμπτώματα του πόνου μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο με προστατίτιδα, αλλά και με αδένωμα (καλοήθης υπερπλασία) του προστάτη. Δυστυχώς, ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται επίσης συχνά. Για το λόγο αυτό, συνιστάται σε όλους τους άνδρες άνω των 50 να δωρίσουν αίμα για το ειδικό αντιγόνο του προστάτη (PSA) για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανής παθολογίας του προστάτη.

Αιτίες της προστατίτιδας

 • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις: χλαμύδια, ουρεάπλασμα, μυκόπλασμα, ιός έρπη, κυτταρομεγαλοϊός, τριχομόνες, γονοκόκκος, μύκητας candida, escherichia coli μπορεί να μολύνουν την ουρήθρα και να ανιχνευθούν στον προστάτη.
 • παραβίαση της παροχής αίματος στα πυελικά όργανα (η απόφραξη του προστάτη οδηγεί σε φλεγμονή).
 • καθιστικός τρόπος ζωής (οδηγοί, υπάλληλοι γραφείου, δημόσιοι υπάλληλοι) ·
 • παρατεταμένη σεξουαλική αποχή, διακοπή της σεξουαλικής επαφής ή τεχνητή παράταση της σεξουαλικής επαφής ·
 • συχνή υποθερμία (λάτρεις της ακραίας αναψυχής: καταδύσεις, σέρφινγκ, καγιάκ και σκι).
 • Στρες: ψυχική και σωματική υπερφόρτωση.

Προστατίτιδα και δραστικότητα.Η φλεγμονή του ίδιου του προστάτη δεν οδηγεί σε ανικανότητα. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια προστατίτιδα, όπως η φλεγμονή του αγγείου, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της λίμπιντο, ανεπαρκή στύση, πρόωρη ή επιταχυνόμενη εκσπερμάτωση, πόνο κατά την εκσπερμάτωση και αυτό που είναι γνωστό ως διαγραμμένος οργασμός.

Προστατίτιδα και ανδρική υπογονιμότητα.Μεταξύ άλλων, ο προστάτης επηρεάζει επίσης τη βιωσιμότητα του σπέρματος και σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονώδης διαδικασία οδηγεί σε στειρότητα.

Στις βιομηχανικές χώρες, οι περισσότεροι άντρες άνω των 45 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις από έναν ουρολόγο-ανδρολόγο. Η εξέταση του προστάτη έχει γίνει συνηθισμένη σε αυτές τις χώρες. Οι συμπατριώτες μας έχουν διαφορετική θέση: Πηγαίνουν στον γιατρό μόνο εάν "το πιέσουν εντελώς".

Και εδώ είναι το αποτέλεσμα: η θεραπεία της προστατίτιδας στη χώρα μας απαιτεί το 40 έως 60% των ανδρών σε αναπαραγωγική ηλικία.

Διάγνωση προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια ύπουλη ασθένεια. Πολύ συχνά η ασθένεια αναπτύσσεται λανθάνουσα και σταδιακά γίνεται χρόνια. Εάν δεν προσέχετε εγκαίρως, μια φαινομενικά ασήμαντη δυσφορία μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη. Στο στάδιο της επιδείνωσης, μερικές φορές υπάρχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία (38-39 ° C), ο πόνος στο περίνεο καθιστά τη διαδικασία της ούρησης και της αφόδευσης επίτευγμα. Ένα απόστημα μπορεί να σχηματιστεί, δηλαδή μια πυώδης σύντηξη των ιστών του προστάτη, με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν.

Στην προχωρημένη μορφή της, η προστατίτιδα οδηγεί στις πιο σοβαρές επιπλοκές που προκαλούν πολλά προβλήματα όχι μόνο για τον ίδιο τον άνδρα, αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά του. Με την προστατίτιδα, όχι μόνο η λίμπιντο μειώνεται και η στυτική λειτουργία επηρεάζεται. Το λυπηρό είναι ότι περίπου το 40% των ασθενών κινδυνεύουν από κάποια μορφή στειρότητας, επειδή ο προστάτης δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή υψηλής ποιότητας έκκριση για να εξασφαλίσει την κινητικότητα του σπέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπιστεί η προστατίτιδα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Η επιτυχία της θεραπείας με προστατίτιδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Ουρολογική εξέταση

 1. Γενικές μέθοδοι εξέτασης ουρολογικών ασθενών: εξετάσεις αίματος (κλινικές, βιοχημικές, για HIV, RW και δείκτες ηπατίτιδας B και C) και εξετάσεις ούρων.
 2. ειδικές μέθοδοι εξέτασης ουρολογικών ασθενών:
 • Εξέταση της έκκρισης του προστάτη.
 • Δοκιμές για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • ψηφιακή ορθική εξέταση
 • Υπερηχογράφημα των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του ορθικού υπερήχου του προστάτη Uroflowmetry (εξέταση ούρησης εάν υπάρχει υποψία για προστατίτιδα).
 • Εξέταση αίματος για PSA και βιοψία προστάτη (εάν ενδείκνυται) για τον αποκλεισμό του καρκίνου του προστάτη.

Θεραπεία της προστατίτιδας

Αφού είναι διαθέσιμα όλα τα αποτελέσματα, ο ουρολόγος καταρτίζει ένα πρόγραμμα θεραπείας. Αυτό το πρόγραμμα θεραπείας προστατίτιδας πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά θεραπευτικών μέτρων. Η ανάπτυξη της προστατίτιδας προκαλείται πάντα από διάφορους παράγοντες, επομένως είναι απαραίτητο να δράσουμε ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις. Το σύνθετο πρόγραμμα για τη θεραπεία της προστατίτιδας περιλαμβάνει συνήθως θεραπεία με αντιβιοτικά, θεραπεία με φάρμακα που βελτιώνουν τον αγγειακό τόνο, διαδικασίες φυσιοθεραπείας, καθώς και γενικά τονωτικά, μασάζ προστάτη.

Το μασάζ, παρά το γεγονός ότι προκαλεί μια σειρά από δυσάρεστες αισθήσεις, είναι μια απαραίτητη διαδικασία. Πρώτον, για διαγνωστικά όταν χρειάζεται να αφαιρέσετε την έκκριση από τον προστάτη για ερευνητικούς σκοπούς. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται μασάζ για την ανακούφιση της απόφραξης του προστάτη. Συνήθως αυτό το συμβάν προσεγγίζεται σοβαρά και επιλεκτικά.

Αδένωμα του προστάτη ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), μια ασθένεια που επηρεάζει το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών. Οι λόγοι για τον πολλαπλασιασμό του προστάτη δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς. Η BPH συνδέεται συχνά με φλεγμονή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η προστατίτιδα εξελίσσεται, η αποστράγγιση των ούρων γίνεται πιο δύσκολη, η ροή του αίματος στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης επιδεινώνεται και με την πάροδο του χρόνου το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης σκληραίνει. Αυτές οι αλλαγές είναι μη αναστρέψιμες.

Επιπλοκές του αδενώματος του προστάτη

 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 • οξεία κατακράτηση ούρων
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Διάφορες μέθοδοι εξέτασης καθιστούν δυνατή την εκτίμηση των διαταραχών που επικρατούν και σε ποιο βαθμό είναι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός αποφασίζει μαζί με τον ασθενή ποια από τις μεθόδους θεραπείας θα επιλέξει. Πιθανή χειρουργική και ιατρική θεραπεία για την BPH.

Ιική προστατίτιδα

Οι ιοί του έρπητα, η κυτταρομεγαλία, οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι συχνά η αιτία της ανάπτυξης ουρηθρίτιδας, περιπλέκουν την πορεία της προστατίτιδας και προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα.

Σε άνδρες χωρίς εκδηλώσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων στο δέρμα και στους βλεννογόνους, για παράδειγμα, ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί μόνο σε εργαστηριακά διαγνωστικά σε έκκριση σπέρματος ή προστάτη. Ο ασθενής μολύνει τον σεξουαλικό σύντροφο, αναπτύσσει παθολογία σπέρματος και, ως αποτέλεσμα, στειρότητα. Συχνά, οι ασθενείς με μη βακτηριακή μορφή προστατίτιδας λαμβάνουν μια ποικιλία μαζικών αντιβιοτικών θεραπειών χωρίς το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα, ενώ οι ιοί μπορούν στην πραγματικότητα να είναι η αιτία της νόσου, η οποία απαιτεί εντελώς διαφορετικές τακτικές στη θεραπεία (αντιιική θεραπεία, ανοσοθεραπεία κ. λπ. . ).

Ερπητικός:Σύμφωνα με διάφορους συγγραφείς, η προστατίτιδα προκαλείται ή υποστηρίζεται από τον ιό του απλού έρπητα σε 2, 9 - 21, 8% των περιπτώσεων. Συνήθως, η χρόνια προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από συχνό και επίμονο επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Στην κλινική πρακτική, η διάγνωση της χρόνιας ερπητικής προστατίτιδας γίνεται σπάνια από ουρολόγους. Ο λόγος είναι προφανώς ότι οι ιολογικές διαγνωστικές μέθοδοι δεν αποτελούν μέρος της τυπικής εξέτασης για ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα. Ο λόγος είναι η στερεοτυπική σκέψη του γιατρού και παραδοσιακά οι ασθενείς έχουν ελεγχθεί για μολύνσεις γεννητικών οργάνων μη ιούς.

Κατά την κλινική πορεία της προστατίτιδας, παρατηρούνται λειτουργικές αλλαγές - αναπαραγωγικές αλλαγές, πόνος (με ακτινοβολία των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, περίνεο, κάτω πλάτη) και δυσουρικά σύνδρομα. Σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενο έρπητα των γεννητικών οργάνων, η προστατίτιδα είναι συχνά υποκλινική: σε αυτούς τους ασθενείς, η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται με βάση την εμφάνιση λευκοκυττάρωσης στην έκκριση του προστάτη και τη μείωση του αριθμού των κόκκων λεκιθίνης.