Προστατίτιδα: μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας

χάπια για προστατίτιδα

Η προστατίτιδα στους άνδρες είναι φλεγμονή του προστάτη που μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, από την υποθερμία και τον καθιστικό τρόπο ζωής έως τις μολυσματικές ασθένειες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι των οποίων τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια: οξεία και χρόνια.

Οξεία προστατίτιδα

Η οξεία προστατίτιδα συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αύξηση θερμοκρασίας;
 • σοβαρός πόνος στο περίνεο, στη βουβωνική χώρα και πάνω από το ηβικό οστό.
 • συχνή και επώδυνη ούρηση.
 • Δυσφορία μετά τη σεξουαλική επαφή
 • στυτική δυσλειτουργία.

Χρόνια προστατίτιδα

Άνδρες με χρόνια προστατίτιδα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία. Οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να αποδίδουν στυτική δυσλειτουργία και την εμφάνιση δυσφορίας κατά τη διάρκεια και μετά τη συνουσία σε όλα. Αποδίδουν κόπωση, αυξημένη σωματική δραστηριότητα κ. λπ. στις αιτίες των προβλημάτων τους, όχι σε ασθένειες και δεν βιάζονται να δουν γιατρό. Όσο περισσότερο παραβλεφθεί η περίπτωση, τόσο πιο δύσκολο είναι να θεραπευτεί η ασθένεια. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να επισκέπτεστε γιατρό από καιρό σε καιρό για έλεγχο.

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας:

 • ακανόνιστο και ταχέως περνώντας πόνο στο περίνεο, στη βουβωνική χώρα και πάνω από το ηβικό οστό.
 • μειωμένη λίμπιντο
 • γρήγορη εκσπερμάτωση ή, αντίθετα, παράταση της σεξουαλικής επαφής ·
 • Μείωση της φωτεινότητας του οργασμού.
 • Απόρριψη από την ουρήθρα
 • αυξημένη κούραση.

Δεν είναι απαραίτητο όλοι αυτοί οι χαρακτήρες να είναι ταυτόχρονα παρόντες. Διαφορετικοί ασθενείς μπορεί να έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις της νόσου.

Η σωστή θεραπεία για προστατίτιδα συνίσταται όχι μόνο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, αλλά και στην εξάλειψη των αιτίων που προκάλεσαν την ασθένεια. Η θεραπεία της οξείας και χρόνιας προστατίτιδας πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει με μια ενδελεχή διάγνωση του σώματος.

Αιτίες και σημάδια προστατίτιδας

Σχεδόν το 50% των ανδρών άνω των 30 ετών έχουν κάποια σημάδια της νόσου. Ο επιπολασμός αυτής της ασθένειας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από βακτηριακή λοίμωξη, αλλά και από συμφόρηση αίματος στα πυελικά όργανα που προκαλείται από:

 • Έλλειψη άσκησης και ιδίως έλλειψη άσκησης.
 • παρατεταμένη σεξουαλική αποχή
 • Άγχος, ψυχική και σωματική υπερφόρτωση κ. λπ. ;
 • Υποσιτισμός;
 • κακή οικολογία
 • Υποθερμία;
 • Κακές συνήθειες;
 • πολύ σφιχτά εσώρουχα.

Έτσι, η αιτία της προστατίτιδας μπορεί απλά να είναι ένας καθημερινός τρόπος ζωής. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι τόσο δύσκολο να το αναθεωρήσουμε.

Η καλύτερη πρόληψη κατά της προστατίτιδας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής

Για να αποφύγετε την εμφάνιση σημείων προστατίτιδας, αρκεί:

 • αρχήΘερμότερα ρούχα;
 • να σταματήσειΚατάχρηση αλκοόλ και κάπνισμα;
 • αρχήτρώτε σωστά(Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείτε σε ένα μόνο πράγμα - αντίθετα, χρειάζεστε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα, που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και αποτελούνται από πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες)
 • τουλάχιστον εισαγάγετε τον ρυθμό της ζωής σαςελάχιστη σωματική δραστηριότητα(Αρκεί να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις το πρωί ή το βράδυ).

Όλα αυτά τα μέτρα δεν αποσκοπούν μόνο στην πρόληψη της προστατίτιδας. Βοηθούν στην εξάλειψη των αιτίων αυτής της ασθένειας και συμβάλλουν στη γενική βελτίωση της κατάστασης του σώματος.

Θα εκπλαγείτε όταν αισθάνεστε πώς μειώνεται η κόπωση, η ευερεθιστότητα και η κακή διάθεση, καθώς αυξάνεται η αντίσταση του σώματος στους ιούς και τις λοιμώξεις.

Διάγνωση προστατίτιδας

Στο οπλοστάσιο των σύγχρονων γιατρών - ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών μεθόδων που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτήν την ασθένεια.

Η διάγνωση μιας ασθένειας ξεκινά με τις ίδιες μεθόδους που ξεκινά η διάγνωση σχεδόν οποιασδήποτε ασθένειας. Πρόκειται για γενική κλινική και βιοχημική εξέταση αίματος, εξέταση αίματος για δείκτες HIV, RW και ηπατίτιδας, καθώς και εξετάσεις ούρων και εξέταση για την παρουσία μολυσματικών ασθενειών.

Τύποι έρευνας

Ειδικές μέθοδοι για την ανίχνευση της νόσου είναι:

 • Εξέταση της έκκρισης του προστάτη.
 • Εξέταση αίματος για ειδικό αντιγόνο προστάτη (PSA).
 • Η βιοψία του προστάτη (εάν ενδείκνυται) αποκλείει τον καρκίνο του προστάτη.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές κλασικές μεθόδους είναι η ψηφιακή εξέταση του προστάτη. Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι τέτοια ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε όχι μόνο τη δεδομένη ασθένεια, αλλά και μια σειρά από άλλες ασθένειες του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Οι εξετάσεις υπερήχων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της εγκάρσιας εξέτασης υπερήχων του προστάτη και των σπερματικών κυστιδίων έχουν μεγάλη σημασία για τη διάγνωση.

Άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση περίπλοκων περιπτώσεων:

 • Η αξονική τομογραφία;
 • Εξέταση ακτίνων Χ;
 • Εξέταση ενζύμων προστάτη, κ. λπ. ).

Μόνο αφού είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κανένας αλγόριθμος για όλους. Η αυτοθεραπεία δεν αξίζει τον κόπο. Συνιστάται μόνο να αποτρέψετε τη νόσο που περιγράφεται παραπάνω μόνοι σας.

Η επιδείνωση και ο πόνος της προστατίτιδας

Η επιδείνωση της προστατίτιδας μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Με μια χρόνια ασθένεια, ένα μικρό κρύο, υπερβολική άσκηση ή κατάχρηση αλκοόλ αρκεί για μια άλλη οξεία επίθεση πόνου.

Ο πόνος με προστατίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στο περίνεο και το όσχεο, κάτω πλάτη, μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί στην πρωκτική περιοχή. Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί με παρατεταμένη συνεδρίαση (για παράδειγμα όταν οδηγείτε αυτοκίνητο), με παρατεταμένη σεξουαλική αποχή ή κατά τη διάρκεια της συνουσίας κατά την ούρηση.

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και ξεκινήστε τη θεραπεία. Πιθανότατα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τα απαραίτητα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αλλά για να βοηθήσετε το σώμα σας, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

Για παράδειγμα, κατά την επιδείνωση της οξείας προστατίτιδας, συνιστάται ιδιαίτερα η μείωση της συχνότητας της σεξουαλικής επαφής. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσετε την ανοσία με όλους τους δυνατούς τρόπους, να τρώτε καλά και να πίνετε περισσότερα υγρά.

Μέθοδοι θεραπείας της προστατίτιδας

Δεν υπάρχει καμία απάντηση στο ερώτημα του πώς αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα. Δεδομένου ότι κάθε ασθενής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η ασθένεια εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο, δεν υπάρχει ειδικό θεραπευτικό σχήμα για προστατίτιδα.

Επί του παρόντος χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία φαρμάκων και ιατρικών διαδικασιών για τη θεραπεία της προστατίτιδας. Ωστόσο, τα δισκία δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια - μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία για προστατίτιδα είναι συνήθως περίπλοκη. Λόγω της σύνθετης εφαρμογής διαφόρων διαδικασιών και φαρμάκων, οι αιτίες της προστατίτιδας εξαλείφονται και το σώμα αποκαθίσταται.

Για την επιτυχή θεραπεία της προστατίτιδας, πρώτα απ 'όλα, η εξειδίκευση του γιατρού και η αυστηρή τήρηση των συστάσεων του είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Μασάζ για προστατίτιδα

Σύμφωνα με τους περισσότερους άνδρες, το μασάζ προστάτη είναι η πιο δυσάρεστη διαδικασία αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, εάν αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό, τότε ο ασθενής δεν θα αισθανθεί σχεδόν ενόχληση.

Με αυτήν την ασθένεια, μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους είναι το μασάζ. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον προστάτη (και η καλή ροή του αίματος είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη φυσιολογική λειτουργία του), αυξάνει τον μυϊκό τόνο, αποκαθιστά την αδυναμία των αγωγών, ενισχύει τα αποτελέσματα της αντιβιοτικής θεραπείας και τελικά βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Επιπλέον, το μασάζ της οσφυϊκής περιοχής είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της προστατίτιδας. Πριν από την εκτέλεση, συνιστάται να κάνετε γενικές συνεδρίες μασάζ ή ασκήσεις γυμναστικής που θα προωθήσουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν επίσης σετ άσκησης για προστατίτιδα που ο ασθενής μπορεί να κάνει μόνος του.

Πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα

Η σημερινή αγορά ναρκωτικών προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων για θεραπεία. Μην συνταγογραφείτε ποτέ φάρμακα μόνοι σας! Εάν θέλετε η θεραπεία σας να είναι πραγματικά επιτυχής, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ο ειδικός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τη σοβαρότητα της ασθένειάς σας.

Αντιβιοτικά για προστατίτιδα

Το κόστος της θεραπείας της προστατίτιδας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελείται από την τιμή των φαρμάκων και το κόστος των διαδικασιών που ορίζει ο γιατρός.

Η χρήση αντιβιοτικών για βακτηριακή προστατίτιδα είναι αναπόφευκτη καθώς είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από τη μόλυνση.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι αποτελεσματική στην περίπτωση μιας ενδελεχούς διάγνωσης της κατάστασης του ασθενούς και του προσδιορισμού της βέλτιστης δόσης, της διάρκειας της θεραπείας και του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται τα φάρμακα.

Το φάσμα των αντιμικροβιακών επιδράσεων των φαρμάκων δεν είναι λιγότερο σημαντικό. Εάν η προστατίτιδα είναι αποτέλεσμα μολυσματικής νόσου (όπως φυματίωση, γονόρροια, χλαμύδια), συνταγογραφούνται αντιβιοτικά με αντίστοιχο φάσμα δραστηριότητας.

Όταν συνταγογραφεί αντιβιοτικά, ο γιατρός θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων και νεφρικής ανεπάρκειας. Κατά κανόνα, εκτός από τα αντιβιοτικά, συνταγογραφούνται φάρμακα που ομαλοποιούν την εντερική μικροχλωρίδα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία της βακτηριακής προστατίτιδας. Η προστατίτιδα που προκαλείται από ιούς αντιμετωπίζεται με αντιιικά φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η χειρουργική επέμβαση σπάνια συνταγογραφείται για προστατίτιδα. Η χειρουργική επέμβαση είναι ένα ακραίο μέτρο και χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι θεραπείας δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση της φλεγμονώδους περιοχής του προστάτη. Η πιθανότητα πλήρους θεραπείας είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, αναπόφευκτες διάφορες επιπλοκές έως και πλήρη απώλεια ισχύος.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις ενδείκνυνται ιδιαίτερα για μη αφαιρούμενες πέτρες στον προστάτη και τη βαθιά σκλήρυνση του προστάτη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ακόμη και αν η διάρκεια και το κόστος της θεραπείας είναι υψηλές, χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι.