Προστατίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία στο σπίτι

Σήμερα υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν τους άνδρες. Αλλά το δυνατό μισό προσπαθεί πολύ συχνά να παραμείνει σιωπηλό για τα παράπονά τους και στις περισσότερες περιπτώσεις τους αφήνει να παρασυρθούν.

Η προστατίτιδα είναι ένα από τα προβλήματα που απαιτούν επείγουσα παρέμβαση, συμβουλές από ειδικούς και την έναρξη έγκαιρης θεραπείας. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Συμβουλές από ειδικούς για προστατίτιδα

Αιτίες της προστατίτιδας

Η ανάπτυξη της προστατίτιδας ξεκινά με το γεγονός ότι η λοίμωξη διεισδύει στον προστάτη και φέρνει μαζί του μια μεταβολική διαταραχή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια. Ας προσπαθήσουμε να επισημάνουμε τα κύρια:

 1. Παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος, ως αποτέλεσμα της οποίας υπάρχει διεύρυνση του προστάτη. Ωστόσο, ο καθιστικός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με το υπερβολικό βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή ροή αίματος.
 2. Μολυσματική βλάβη που μπορεί να προκύψει από ασθένειες όπως ουρηθρίτιδα ή γονόρροια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και πονόλαιμος, φυματίωση ή γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε προστατίτιδα.
 3. Η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να προκύψει από σεξ χωρίς προστασία.
 4. Ως αποτέλεσμα διαφόρων τραυματισμών στα πυελικά όργανα. Αρχικά, υπάρχει παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος, και ως εκ τούτου, η ίδια η ασθένεια αναπτύσσεται ήδη.
 5. Τακτική υποθερμία, χρόνιες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος του σώματος, ορμονική ανισορροπία ή ακανόνιστη ούρηση.
 6. Εάν ένας άντρας ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωής, πρακτικά δεν λαμβάνει καμία σωματική δραστηριότητα, επηρεάζει την εργασία των καρδιαγγειακών, ενδοκρινών και επίσης νευρικών συστημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, η ροή του αίματος προς τα πυελικά όργανα επιβραδύνεται και η ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων αυξάνεται.
 7. καθιστικός τρόπος ζωής ως αιτία της ανάπτυξης προστατίτιδας
 8. Μια δευτερογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις που αναπτύσσονται στην ουρήθρα ή στο ορθό.
 9. Μια προδιάθεση για την ανάπτυξη προστατίτιδας μπορεί να προκαλέσει χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου οδηγούν μερικές φορές σε λοίμωξη του προστάτη.
 10. Αδύναμη ανοσία, ως αποτέλεσμα της οποίας οι λοιμώξεις εισέρχονται εύκολα στο σώμα και ριζώνουν εκεί.
 11. Πολύ συχνά η προστατίτιδα μπορεί να προκληθεί από προηγούμενες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ή ουρολογικές λοιμώξεις.

Τύποι και συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες

Συνολικά, υπάρχουν 4 κύριοι τύποι προστατίτιδας στους άνδρες:

 • οξεία μορφή- είναι αρκετά σπάνιο. Η αιτία αυτού του τύπου είναι η μόλυνση λόγω της παρουσίας βακτηριακής λοίμωξης. Η οξεία μορφή είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, οξύς πόνος και αδυναμία σε όλο το σώμα. Αυτό το στάδιο απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, διαφορετικά μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές.
 • χρόνια μορφή βακτηρίων- Το Escherichia coli είναι η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα είναι κάπως παρόμοια με την οξεία μορφή, αλλά τώρα είναι πιο αργή.
 • χρόνια μορφή- συνοδεύεται από επώδυνες αισθήσεις για αρκετούς μήνες, αλλά εάν περάσουν οι εξετάσεις, η παθογόνος μορφή δεν εμφανίζεται
 • ασυμπτωματική μορφή- δεν έχει ουσιαστικά σημάδια, αλλά καθορίζεται από ιατρική εξέταση.
φυσιολογικό και διευρυμένο προστάτη με προστατίτιδα

Η εκδήλωση της νόσου, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινά με το γεγονός ότι μια μέρα οι άνδρες βιώνουν δυσάρεστες αισθήσεις, όπως:

 1. Οξύς πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μπορούν να εμφανιστούν τόσο κατά την ούρηση όσο και μόνιμα.
 2. Πόνος στο περίνεο
 3. Σοβαρός πόνος στο όσχεο
 4. Η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μειώνεται σημαντικά.
 5. Απουσιάζει αυθόρμητη στύση το πρωί και το βράδυ.

Διάγνωση της νόσου

Εάν οι άνδρες βρουν κάποιο από τα αναφερόμενα σημάδια στον εαυτό τους, θα πρέπει να ζητήσουν αμέσως βοήθεια από έναν ειδικό.

Το θέμα είναι ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η σωστή διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η θεραπεία και η ίδια η ασθένεια θα προχωρήσει πολύ πιο εύκολα.

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

Εργαστηριακά διαγνωστικά της προστατίτιδας
 • Ο ειδικός πρέπει να αναλύσει τα κύρια παράπονα του ασθενούς και να μελετήσει προσεκτικά τα συμπτώματα.
 • Εάν η προστατίτιδα δεν είναι οξεία μορφή, τότε θα πρέπει να γίνει ανάλυση της έκκρισης του προστάτη. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατό, καθώς θα συνοδεύεται από έντονες οδυνηρές αισθήσεις.
 • Μπορεί να συνταγογραφηθεί σάρωση υπερήχων για επιβεβαίωση της ανάλυσης.
 • διάφορες αναλύσεις ούρων και αίματος.

Πρέπει επίσης να προσέξετε το γεγονός ότι υπάρχουν ασθένειες που εμφανίζονται σε λανθάνουσα μορφή. Λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα εγκαίρως.

Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι η ασθένεια γίνεται χρόνια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο το 25% των ανδρών ελέγχει τακτικά έναν ουρολόγο. Όλοι οι άλλοι έχουν 100% εμπιστοσύνη στην τέλεια υγεία τους.

Θεραπεία της προστατίτιδας στο σπίτι

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις θεραπείας προστατίτιδας, συνταγογραφείται μασάζ προστάτη. Αυτή δεν είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, και ορισμένοι άνδρες το βρίσκουν εξευτελιστικό.

Αλλά μόνο οι γιατροί είναι σίγουροι ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μασάζ γίνεται τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο σπίτι. Αυτό είναι μόνο για το σπίτι που χρειάζεστε μια ειδική συσκευή.

Λήψη φαρμάκων για προστατίτιδα

Η θεραπεία οποιασδήποτε μορφής της νόσου δεν είναι πλήρης χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Είναι πολύ κοινό για τους ειδικούς να συνταγογραφούν αντιβιοτικά, προκαλώντας αποδοκιμασία στον ασθενή. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;

Και το γεγονός είναι ότι πολλοί απλώς φοβούνται τις συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα φάρμακα. Αυτό είναι, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία, οι αιτιολογικοί παράγοντες της οποίας, μερικές φορές, απλά δεν μπορούν να καταστραφούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ως εκ τούτου, είναι ανεπιθύμητο να τα απορρίψουμε. Εδώ είναι σημαντικό ένας ειδικός να συνταγογραφήσει αυτό ή αυτό το φάρμακο, έχοντας προηγουμένως μελετήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τη μορφή της νόσου.

Μέχρι να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της μελέτης, η θεραπεία θα βασίζεται στη λήψη αντιφλεγμονωδών, αναλγητικών ή άλλων φαρμάκων.

Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά, συνιστάται να πίνετε προβιοτικά. Έτσι μπορείτε να προειδοποιήσετε τον εαυτό σας για δυσβολία ή άλλες αρνητικές συνέπειες.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Η παραδοσιακή ιατρική παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της προστατίτιδας. Αλλά δεν πρέπει να τους δώσετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα βότανα και οι εγχύσεις πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να αποτελούν τη βάση μιας ολοκληρωμένης θεραπείας. Οι πιο δημοφιλείς συνταγές θεραπείας είναι:

Σπόροι κολοκύθας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της προστατίτιδας
 1. Για την προετοιμασία της επόμενης έγχυσης θα χρειαστείτε βότανα: μαϊντανό, αρκεύθου, μάραθο, γλυκόριζα και χαμομήλι. Πάρτε τα σε ίσα μέρη και γεμίστε τα με ½ λίτρο βραστό νερό. Αφήστε το ζωμό απότομο για μερικές ώρες και στη συνέχεια πάρτε μισό ποτήρι δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Προσθέστε λίγο μέλι αν θέλετε.
 2. Πάρτε τα ακόλουθα βότανα σε ίσες αναλογίες: τσουκνίδα, yarrow, μάραθο (φρούτα), αλογοουρά. Ρίξτε βραστό νερό πάνω τους, αφήστε το να βυθιστεί για 3 ώρες και στη συνέχεια πάρτε μισό ποτήρι δύο φορές την ημέρα.
 3. Σπόροι κολοκύθας. Βάλτε μισό κιλό φρέσκους, αποφλοιωμένους σπόρους κολοκύθας σε μύλο κρέατος. Στη συνέχεια συνδυάστε τα με 200 γραμμάρια μέλι. Ανακατέψτε τα πάντα καλά και ρίξτε μπάλες. Το μέγεθός τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα φουντούκια. Είναι καλύτερα να διατηρείτε τέτοιες μπάλες στο ψυγείο. Αλλά πρέπει να τα τρώτε μισή ώρα πριν από τα γεύματα, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα.

Κριτικές για τη θεραπεία της προστατίτιδας με λαϊκές θεραπείες

 • Μαρτυρία από έναν 46χρονο άντρα: «Αυτό ακριβώς συνέβη ότι πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκα με αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια. Ο σχετικός πόνος ήταν μερικές φορές αφόρητος. Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, με συμβούλευαν να αντιμετωπίζομαι με παραδοσιακή ιατρική ταυτόχρονα. Η θεραπεία διήρκεσε περίπου ένα μήνα. Ευτυχώς, δεν υπήρχε κανένα σημάδι της προστατίτιδας για δύο χρόνια. "
 • Επανεξέταση ενός άνδρα, 35 ετών: "Έχω ένα χρόνιο στάδιο προστατίτιδας. Μεταξύ των λαϊκών φαρμάκων, εμπιστεύομαι τους σπόρους κολοκύθας και τις εγχύσεις τσουκνίδας. Η θεραπεία απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά αποτελεσματικό. "

Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια προστατίτιδα

Άσκηση για προστατίτιδα

Πρέπει να θυμόμαστε ότι απολύτως οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το διακόψετε με την πρώτη ανακούφιση.

Εκτός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι διαδικασίες φυσικής θεραπείας και οι ασκήσεις φυσικής θεραπείας θα πρέπει επίσης να παραμείνουν υποχρεωτικές. Το ραντεβού για θεραπεία πρέπει πάντα να είναι ατομικό και να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των εξετάσεων από έναν ειδικό.

Μερικές φορές συνταγογραφείται θερμοθεραπεία για χρόνια προστατίτιδα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο προστάτης θερμαίνεται έως και 45 μοίρες.

Οι διαδικασίες μασάζ, οι οποίες αναγνωρίζονται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη μορφή.

Χρόνια επιδείνωση της προστατίτιδας: σημάδια τι πρέπει να κάνετε

Τα ακόλουθα σημεία δείχνουν επιδείνωση της χρόνιας μορφής προστατίτιδας:

 1. Η ούρηση γίνεται συχνή και επώδυνη. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει ψευδής ώθηση να πάει στο μπάνιο και μερικές φορές ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να συνεχιστεί.
 2. Η στύση γίνεται πολύ αδύναμη και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρηθεί η πλήρης απουσία της.
 3. Έλλειψη οργασμού.
ιατρικές συμβουλές για συμπτώματα προστατίτιδας

Εκτός από τα κύρια συμπτώματα, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε αυξημένη νευρικότητα και επιδείνωση της ευεξίας. Εάν έχετε επιδείνωση της προστατίτιδας, πρέπει να λάβετε αμέσως τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Αφήστε έναν ειδικό να σας συμβουλεύσει. Αυτό πρέπει να γίνει εάν αντιμετωπίσετε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα περάσετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, βάσει των οποίων θα συνταγογραφηθεί η σωστή θεραπεία.
 2. Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τηγανητά τρόφιμα, αλμυρά, αλκοολούχα, ξινά φρούτα και δυνατό καφέ ή τσάι από τη διατροφή σας. Προτιμήστε πρωτεΐνες και βιταμίνες.
 3. Περιορίστε προσωρινά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η πορεία της νόσου.
 4. Άσκηση για τη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα σας.

ερώτηση απάντηση

Τι μπορεί να συμβεί εάν η προστατίτιδα δεν αντιμετωπιστεί;

Η παράβλεψη της θεραπείας με προστατίτιδα μπορεί να οδηγήσει στα πιο σοβαρά προβλήματα. Αρχικά παίρνει μια χρόνια μορφή και μόνο τότε μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως κυστίτιδα, αδένωμα του προστάτη, φλυκταιτίτιδα ή πυελονεφρίτιδα. Η πιο τρομερή συνέπεια μπορεί να είναι η ανικανότητα και η πλήρης στειρότητα.

Αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα με βότανα;

Αυτή η θεραπεία δεν αποκλείεται. Οι καλύτεροι βοηθοί εδώ μπορούν να είναι αποσπάσματα από το St. John's wort, γλυκόριζα και εχινάκεια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κεριά που περιέχουν οποιοδήποτε από αυτά τα βότανα.

Είναι απαραίτητο να κάνετε μασάζ ορθού προστάτη σε χρόνια μορφή;

Όπως δείχνει η πρακτική, οι περισσότερες κλινικές στο εξωτερικό έχουν ήδη εγκαταλείψει μια τέτοια διαδικασία και προτιμούν τη φυσιοθεραπεία. Αυτό το μασάζ μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το κάτω μέρος του προστάτη. Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι ειδικοί καταφεύγουν σε αυτήν τη μορφή θεραπείας.

Προληπτικά μέτρα

Εάν έχετε ήδη μια χρόνια μορφή προστατίτιδας, τότε κάθε πρόληψη θα πρέπει να στοχεύει να μην προκαλεί επιδείνωση.

Τρέξιμο και ενεργός τρόπος ζωής για την πρόληψη της προστατίτιδας

Επομένως, προσπαθήστε να ακυρώσετε τις ακόλουθες ενέργειες ή να τις μειώσετε στο ελάχιστο:

 1. Αλκοολούχα ποτά. Φυσικά, δεν πρόκειται για την ανάγκη αποκλεισμού τους από τη διατροφή σας. Εάν πίνετε λίγο κόκκινο κρασί, δεν θα σας βλάψει. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να το πίνετε σε φιάλες.
 2. Το κάπνισμα. Το θέμα είναι ότι ο προστάτης συχνά στερείται οξυγόνου λόγω της κακής παροχής αίματος. Ο καπνός του καπνού προκαλεί αγγειόσπασμο και επομένως επηρεάζει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος.
 3. Ξεκινήστε να οδηγείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής
 4. Αγχωτικές καταστάσεις. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε για προβλήματα για πολύ και μην "αποθηκεύετε" έναν περιττό ναό στο κεφάλι σας. Περάστε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας που θα πρέπει να είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
 5. Αποφύγετε την υποθερμία. Εάν οδηγείτε το δικό σας αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι θερμαινόμενο.
 6. Θυμηθείτε ότι η έντονη τακτική σωματική δραστηριότητα δεν μπορεί να κάνει λιγότερο κακό από έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, όλα πρέπει να είναι σε μέτρο.
 7. Προϊόντα όπως σπόροι κολοκύθας, ξηροί καρποί, σκόρδο, μέλι και δαμάσκηνα μπορούν να είναι καλή πρόληψη κατά των ασθενειών.
 8. Ξεκινήστε με ένα ντους αντίθεσης. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα πριν από τη σεξουαλική επαφή.
 9. Προσπαθήστε να χτίσετε μια σεξουαλική ζωή και αποφύγετε την ατελή επαφή.
 10. Προσπαθήστε να φάτε σωστά, κόβοντας όλα τα είδη τουρσιών, συμπεριλαμβανομένου του κέτσαπ, της μαγιονέζας και ούτω καθεξής.

Εν κατακλείδι, θέλω να επισημάνω ότι οποιαδήποτε θεραπεία για προστατίτιδα πρέπει να είναι συστηματική και θα πρέπει να ξεκινά μόνο μετά από τις συστάσεις ενός ειδικού. Μην αφήσετε την πορεία της να ακολουθήσει την πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να έχει.