Λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματα και τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες σε ώριμους άνδρες. Η φλεγμονή του προστάτη μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και γίνεται αιτία ψυχοσωματικών και σεξουαλικών διαταραχών. Η έλλειψη επαρκών πληροφοριών σχετικά με τη φύση αυτής της ασθένειας καθιστά τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας μια δύσκολη εργασία που απαιτεί πολλή υπομονή τόσο από τον ασθενή όσο και από το γιατρό τους.

έναν υγιή και φλεγμονή του προστάτη με χρόνια προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης-εκφυλιστική βλάβη του προστάτη.

ταξινόμηση

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH USA) ανέπτυξε και πρότεινε την ακόλουθη ταξινόμηση της χρόνιας προστατίτιδας:

 • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
 • χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (με και χωρίς σημάδια φλεγμονής)
 • χρόνια ασυμπτωματική προστατίτιδα.

Οι σύγχρονοι ανδρολόγοι τηρούν αυτήν την ταξινόμηση κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του προστάτη. Η οξεία προστατίτιδα παρατηρείται ξεχωριστά. Γνωρίζοντας σε ποια κατηγορία ανήκει η αναγνωρισμένη παθολογία, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει το βέλτιστο σχήμα θεραπείας και να επιτύχει σημαντική επιτυχία στη θεραπεία της νόσου.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η διαίρεση σε βακτηριακή και μη βακτηριακή χρόνια προστατίτιδα δεν είναι τυχαία. Διαφορετικές αιτίες της νόσου καθορίζουν τη θεραπευτική τακτική και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών. Η άμεση αιτία της ανάπτυξης της νόσου είναι η διείσδυση μιας παθογόνου και ευκαιριακής χλωρίδας στον προστάτη. Εξ ορισμού, ο προστάτης είναι απαλλαγμένος από βακτήρια. Η μόλυνση του προστάτη είναι δυνατή μέσω της ουρήθρας καθώς και αιματογόνου και λεμφογόνου. Οι ακόλουθοι μικροοργανισμοί εντοπίζονται συχνότερα κατά την εξέταση:

 • Escherichia coli (έως 95%)
 • Πρωτεύς;
 • κλεψίγια;
 • Ψευδομόνας.

Οι εκπρόσωποι της θετικής κατά gram χλωρίδας (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι) είναι μάλλον σπάνιοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανιχνεύεται η ανάπτυξη δύο ή περισσότερων μικροοργανισμών (μικτή λοίμωξη). Πιθανή μόλυνση με παθογόνο χλωρίδα (χλαμύδια, τριχομόνες, γονόκοκκος και άλλα).

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που εντοπίστηκαν κατά την εξέταση είναι εκπρόσωποι της φυσιολογικής μικροχλωρίδας. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν βλάπτουν το σώμα και υπάρχουν ειρηνικά στις βλεννογόνους του ουροποιητικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος. Υπό ορισμένες συνθήκες, η υπό όρους παθογόνος χλωρίδα μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή του προστάτη και στην εμφάνιση όλων των συμπτωμάτων της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας:

 • Μη τήρηση της προσωπικής υγιεινής.
 • Υποθερμία;
 • Τραύμα των γεννητικών οργάνων;
 • φλεγμονώδεις ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος
 • την παρουσία STI.

Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της τοπικής και γενικής ανοσίας και στη φυσική αναπαραγωγή της ευκαιριακής χλωρίδας στον προστάτη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω της ουρήθρας σε φλεγμονώδεις ασθένειες του γεννητικού συστήματος. Η πιθανότητα ανάπτυξης προστατίτιδας αυξάνεται με την υπάρχουσα ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα και κολικίτιδα.

Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση αυτής της μορφής της νόσου:

 1. Θεωρία χημικής φλεγμονής. . . Η ρίψη ούρων στον προστάτη κατά την ούρηση οδηγεί στη συσσώρευση ουρίας και στην ανάπτυξη φλεγμονήςΗ ουρηθροστατική παλινδρόμηση διευκολύνεται με στένωση της ουρήθρας (στένωση) και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών.
 2. Ανοσοποιητική θεωρία. . . Η έκδοση βασίζεται σε αυτοάνοση βλάβη στον ιστό του προστάτη ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε βακτηριακά αντιγόνα. Λαμβάνεται υπόψη η κληρονομική προδιάθεση σε αυτήν τη μορφή παθολογίας.
 3. Νευρογενής Θεωρία. . . Η παραβίαση της εγκυμοσύνης στην πυελική περιοχή οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος στα όργανα και στην ανάπτυξη προστατίτιδας.

Κατά την ανάπτυξη μη βακτηριακής προστατίτιδας, οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου αξίζουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή:

 • μακρά καθιστική εργασία
 • καθιστική ζωή;
 • Κακές συνήθειες;
 • Άγχος και συναισθηματική υπερφόρτωση
 • παρατεταμένη σεξουαλική αποχή.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου προκαλούν την ανάπτυξη συμφόρησης στον προστάτη και οδηγούν σε παραβίαση της μικροκυκλοφορίας στα πυελικά όργανα. Ο μικροβιακός παράγοντας παίζει μόνο ρόλο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου. Στο μέλλον, η σημασία του θα μειωθεί και αυτοάνοσες διαδικασίες και τροφικές διαταραχές στους ιστούς του προστάτη θα εμφανιστούν.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 85-90% των ανδρών έχουν χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με μόλυνση με παθογόνα ή ευκαιριακά βακτήρια).

Συμπτώματα

Η χρόνια προστατίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών. Η πιθανότητα προσβολής της νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Στα γηρατειά, η φλεγμονή του προστάτη συχνά συνδυάζεται με αδένωμα - έναν καλοήθη όγκο του προστάτη.

Σημάδια χρόνιας προστατίτιδας:

 • θαμπό πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Ακτινοβολία πόνου στη βουβωνική χώρα, όσχεο, περίνεο, κάτω πλάτη, ιερό
 • Αυξημένη δυσφορία κατά τη συνουσία και την αφόδευση.

Οι διαταραχές της ούρησης είναι πολύ χαρακτηριστικές:

 • συχνουρία;
 • Αποβολή ούρων σε μικρές μερίδες.
 • Αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.
 • την εμφάνιση ή επιδείνωση της επώδυνης ούρησης.
 • αργή και διαλείπουσα ροή ούρων.

Το τελευταίο σύμπτωμα είναι χαρακτηριστικό του αδενώματος του προστάτη, το οποίο εμφανίζεται συχνά στο πλαίσιο της χρόνιας προστατίτιδας.

Με μια μακρά πορεία της νόσου, υπάρχουν διαταραχές στη σεξουαλική σφαίρα:

 • μειωμένη λίμπιντο
 • Επιδείνωση της στύσης
 • Συντόμευση της διάρκειας της σεξουαλικής επαφής
 • πρόωρη εκσπερμάτωση
 • Σχεδίαση πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα μετά την εκσπερμάτωση.
 • Έλλειψη αυθόρμητης πρωινής στύσης.

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, στην οποία ένας άνδρας δεν μπορεί να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για πλήρη σεξουαλική επαφή. Μια τέτοια κατάσταση διαταράσσει σημαντικά την πορεία της ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλες ψυχο-συναισθηματικές διαταραχές.

Η χρόνια ασυμπτωματική προστατίτιδα εμφανίζεται χωρίς κλινικές εκδηλώσεις. Η ασθένεια ανακαλύπτεται κατά λάθος κατά την εξέταση από ουρολόγο. Παρά την έλλειψη συμπτωμάτων, η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, στυτική δυσλειτουργία και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλοκές

Η έναρξη προστατίτιδας προκαλεί την ανάπτυξη τέτοιων καταστάσεων:

 • Απόστημα του προστάτη.
 • Κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και των νεφρών)
 • Κυστείτιδα (φλεγμονή των σπερματικών κυστιδίων).
 • στυτική διαταραχή
 • Αγονία.

Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η ασθένεια και ξεκίνησε η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ευνοϊκής έκβασης για την ασθένεια.

διάγνωση

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση χρόνιας προστατίτιδας:

Εξέταση από ουρολόγο

Σε ένα προσωπικό ραντεβού, ο γιατρός επικεντρώνεται στα παράπονα του ασθενούς. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα θα εξεταστούν και θα γίνει ψηφιακή ορθική εξέταση του προστάτη. Κατά την ψηλάφηση, ο γιατρός εκτιμά το μέγεθος και το σχήμα του αδένα. Με χρόνια προστατίτιδα, το όργανο διογκώνεται ελαφρώς. Η διαδικασία συνδυάζεται με τη συλλογή εκκρίσεων προστάτη για μικροβιολογική εξέταση.

Δείγμα τεσσάρων γυάλινων

Η κύρια μέθοδος που σας επιτρέπει να εντοπίσετε τη φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη και να τη διακρίνετε από άλλες ασθένειες. Το υλικό συλλέγεται σε διάφορα στάδια. Το πρωί, αφού αποφύγει την τουαλέτα για 5-6 ώρες, ένας άντρας ουρεί σε δύο ποτήρια - για το πρώτο (αρχικό) και για το δεύτερο (μεσαίο) τμήμα των ούρων. Στο πρώτο μέρος τα περιεχόμενα της ουρήθρας ξεπλένονται, στο δεύτερο μέρος της ουροδόχου κύστης. Το τρίτο μέρος των ούρων συλλέγεται μετά το μασάζ του προστάτη και σας επιτρέπει να εκτιμήσετε την κατάσταση του προστάτη. Το μυστικό του προστάτη συλλέγεται ξεχωριστά για βακτηριολογική καλλιέργεια.

Κατά την ανάλυση των ούρων, αξιολογούνται δύο παράμετροι: ο αριθμός των λευκοκυττάρων και των ερυθροκυττάρων. Όταν έχετε νόσο του προστάτη, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο τρίτο μέρος των ούρων σας αυξάνεται. Συνήθως ο αριθμός τους στο οπτικό πεδίο δεν υπερβαίνει τα 10.

Μικροβιολογική εξέταση

Κατά τη διενέργεια δοκιμής τριών υάλων, εκτιμάται όχι μόνο ο αριθμός των λευκοκυττάρων, αλλά λαμβάνεται επίσης υλικό για βακτηριολογικό εμβολιασμό. Εάν υποψιάζεστε χρόνια προστατίτιδα, ο γιατρός θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το τρίτο μέρος των ούρων. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει το παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια και να επιλέξει τη βέλτιστη αντιβιοτική θεραπεία.

Η αναγνώριση ευκαιριακών βακτηρίων σε τίτλο μεγαλύτερο από 10 έχει διαγνωστική αξία.3CFU / ml ή ανίχνευση σαφώς παθογόνων μικροοργανισμών σε οποιαδήποτε ποσότητα.

Βακτηριολογική καλλιέργεια της έκκρισης του προστάτη

Καλλιέργεια του προστάτη υγρού για τη διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας

Η βακτηριολογική σπορά υγρού προστάτη καθιστά δυνατή την εκτίμηση της φύσης της διαδικασίας (μολυσματική ή μη μολυσματική) και τον προσδιορισμό της φύσης του παθογόνου.

Πριν πάρει το τρίτο μέρος των ούρων κατά τη διάρκεια ενός μασάζ προστάτη, ο γιατρός παίρνει την εκκρινόμενη έκκριση για βακτηριολογική εξέταση. Το αποτέλεσμα που προκύπτει καθιστά επίσης δυνατό τον προσδιορισμό της τακτικής της διάγνωσης και της θεραπείας.

Διαγνωστικά κριτήρια για χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα:

 • Ανίχνευση ευκαιριακών μικροοργανισμών στο τρίτο μέρος της έκκρισης ούρων ή προστάτη σε τίτλο άνω των 103CFU / ml.
 • Ανίχνευση ευκαιριακών βακτηρίων στο τρίτο μέρος των ούρων ή της έκκρισης του προστάτη, ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικά (10 φορές) υψηλότερος από ό, τι στο δεύτερο μέρος των ούρων.
 • Προσδιορισμός παθογόνων μικροοργανισμών στο τρίτο μέρος της έκκρισης ούρων ή προστάτη.

Υπερηχητικός

Η εξέταση με υπερήχους σας επιτρέπει να εκτιμήσετε το μέγεθος του οργάνου και να εντοπίσετε μια συνοδευτική παθολογία. Συχνά, η χρόνια προστατίτιδα συνδυάζεται με αδένωμα του προστάτη - έναν καλοήθη όγκο.

Αρχές θεραπείας

Ο στόχος της θεραπείας για χρόνια προστατίτιδα είναι η εξάλειψη της φλεγμονώδους διαδικασίας, η ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και η βελτίωση της διατροφής των οργάνων. Εάν εντοπιστούν παθογόνοι ή ευκαιριακοί μικροοργανισμοί σε υψηλό τίτλο, εξαλείφονται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διόρθωση του τρόπου ζωής και στη διέγερση της άμυνας του σώματος.

Θεραπεία φαρμάκων

Τα ακόλουθα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας:

 • Τα αντιβακτηριακά φάρμακα επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη το αναγνωρισμένο παθογόνο.
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.
 • Παράγοντες που διευκολύνουν την ούρηση (άλφα αναστολείς, που χαλαρώνουν τους μύες της ουρήθρας και διεγείρουν τη ροή των ούρων).
 • Μέσα που αυξάνουν τη ροή του αίματος στα πυελικά όργανα.

Η επιλογή του αντιβιοτικού εξαρτάται από το παθογόνο που αναγνωρίζεται. Η επιλογή ενός φαρμάκου πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ικανότητά του να διεισδύει στο αιματοπροστατικό φράγμα και να συσσωρεύεται στους ιστούς του προστάτη. Αυτές οι συνθήκες πληρούνται μέσω της ομάδας των φθοροκινολονών. Οι μακρολίδες και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας, η πορεία της αντιβακτηριακής θεραπείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της προκαταρκτικής διάγνωσης.

Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων της βακτηριολογικής έρευνας και την επιβεβαίωση της βακτηριακής φύσης της νόσου, η θεραπεία διαρκεί έως και 4-6 εβδομάδες. Αυτή η προσέγγιση καθιστά δυνατή όχι μόνο την απαλλαγή από τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου, αλλά και την πρόληψη της επανεμφάνισης της προστατίτιδας.

Δυστυχώς, η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πολλοί μικροοργανισμοί υπάρχουν επιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μυστικό του προστάτη και αποκτούν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Τα βακτήρια σχηματίζουν ειδικά βιοφίλμ και αποικίες μικροοργανισμών που καλύπτονται με σύνθετη δομή πολυσακχαρίτη. Τα περισσότερα αντιβακτηριακά φάρμακα δεν μπορούν να διεισδύσουν σε αυτό το βιολογικό φράγμα, το οποίο μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση σύγχρονων αντιβιοτικών, τα οποία όχι μόνο μπορούν να διεισδύσουν στον ιστό του προστάτη και να θερμανθούν σε αυτόν, αλλά επίσης να περάσουν από βιοφίλμ και να μολύνουν βακτήρια που βρίσκονται σε τόσο σοβαρή προστασία.

Μη φαρμακευτική θεραπεία

Στις μη φαρμακευτικές θεραπείες, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο μασάζ του προστάτη. Η διαδικασία διεγείρει την παροχή αίματος στον προστάτη, εξαλείφει τη συμφόρηση και διευκολύνει την εξάλειψη των εκκρίσεων. Ο συνδυασμός μασάζ και μακροχρόνιας χρήσης αντιβιοτικών είναι ο κύριος τρόπος ανακούφισης ενός άνδρα από τα δυσάρεστα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

Οι μέθοδοι φυσιοθεραπευτικής επιρροής χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας μαζί με φαρμακευτικά αποτελέσματα. Ένα καλό αποτέλεσμα φαίνεται μέσω της χρήσης υπερήχων, ακτίνων λέιζερ, ραδιοκυμάτων και ηλεκτρομυοδιέγερσης. Το μασάζ κύματος του προστάτη (UHM) είναι πολύ δημοφιλές. Η φυσιοθεραπεία ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη στυτική δυσλειτουργία ως μία από τις επιπλοκές της προστατίτιδας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διατροφή κατά τη θεραπεία της προστατίτιδας. Τα ακόλουθα τρόφιμα πρέπει να εξαιρούνται από τη διατροφή:

 • Αλκοόλ;
 • πικάντικο, πικάντικο φαγητό?
 • τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων λιπαρών κρεάτων και ψαριών).

Η κατανάλωση αλατιού περιορίζεται στα 5 g την ημέρα. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, τα βότανα έχουν προτεραιότητα. Συνιστάται ο ατμός.

Η δίαιτα επιταχύνει την ανάρρωση, ενισχύει την ανοσία και βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος που προκαλείται από τα αντιβιοτικά κατά τη θεραπεία μιας ασθένειας.

Εθνοεπιστήμες

Δεν βλέπουν όλοι οι άνδρες έναν γιατρό όταν εμφανίζουν συμπτώματα προστατίτιδας. Συχνά, οι άντρες προτιμούν να αντιμετωπίζονται με λαϊκές μεθόδους, χρησιμοποιώντας τη βάση γνώσεων από πολλά φόρουμ και βασίζονται στις συμβουλές φίλων, συγγενών και γειτόνων. Παραμέληση της υγείας κάποιου, άρνηση ορθολογικής θεραπείας με αντιβιοτικά και άλλες παραδοσιακές μεθόδους έκθεσης απειλούν την ανάπτυξη επιπλοκών και επιδείνωσης στη γενική κατάσταση. Η προστατίτιδα που δεν θεραπεύεται εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Αξίζει τον κίνδυνο εάν μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως και να λύσετε το πρόβλημα με ελάχιστες απώλειες;

Φυσικά, μεταξύ των μεθόδων της παραδοσιακής ιατρικής, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η σύγχρονη ουρολογία αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα πολλών βοτάνων στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Οι ειδικοί προτείνουν φυτικά παρασκευάσματα με βάση τα ακόλουθα συστατικά:

 • Έλαιο σπόρου κολοκύθας;
 • στρογγυλόφυλλο πράσινο
 • Μαϊντανός κήπου;
 • St John's wort perforatum;
 • καναδικό χρυσόβεργα;
 • Ρίζα γλυκόριζας;
 • Εχινάκεια.

Μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, αυτά τα συστατικά διεγείρουν τη ροή του αίματος στα πυελικά όργανα, απομακρύνουν τη συμφόρηση και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φυτοπαρασκευάσματα δεν απαλλάσσουν το σώμα από παθογόνα βακτήρια, αλλά βοηθούν να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της νόσου.

Σε συνδυασμό με αντιβακτηριακά φάρμακα και μασάζ προστάτη, τα φυτικά φάρμακα βελτιώνουν σημαντικά τη γενική κατάσταση και επιταχύνουν την ανάρρωση.

πρόληψη

Οι ακόλουθες συστάσεις θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιας προστατίτιδας:

 1. Δεν πρέπει να επιτρέπεται υποθερμία ολόκληρου του σώματος και των γεννητικών οργάνων, της λεκάνης και των κάτω άκρων. Στην κρύα εποχή, αξίζει να φοράτε θερμικά εσώρουχα.
 2. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες της οικείας υγιεινής και να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά για προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Η καλύτερη πρόληψη της μόλυνσης θα είναι να αποφύγετε το περιστασιακό σεξ.
 3. Πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας και να αντιμετωπίζετε εγκαίρως όλες τις ασθένειες της περιοχής των γεννητικών οργάνων.
 4. Δεν είναι περιττό να ακολουθείτε μια δίαιτα (αποφύγετε τα πικάντικα, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα) και να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή κατάσταση (άσκηση, γυμναστήριο, περπάτημα).

Συνιστάται σε όλους τους άνδρες άνω των 30 να ελέγχουν τακτικά έναν ουρολόγο (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο). Εάν εμφανίσετε δυσάρεστα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί να θεραπευτεί η χρόνια προστατίτιδα;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Εάν ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του γιατρού, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της προστατίτιδας και να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Μπορεί η χρόνια προστατίτιδα να είναι ασυμπτωματική;

Ναι, αυτή η παραλλαγή της νόσου προσδιορίζεται μόνο μετά από εξέταση από ουρολόγο.

Είναι η χρόνια προστατίτιδα σε έναν σύντροφο επικίνδυνη για μια γυναίκα;

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι μια κοινή αιτία χρόνιας προστατίτιδας. Όταν εντοπίζεται ένα παθογόνο, και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται θεραπεία. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα μειωθεί λόγω υποτροπών της νόσου.

Είναι δυνατόν να κάνουμε σεξ με χρόνια προστατίτιδα;

Ναι, εάν το επιτρέπει η γενική κατάσταση και δεν υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική περιοχή (στυτική δυσλειτουργία).

Είναι δυνατόν να συλλάβουμε ένα παιδί με χρόνια προστατίτιδα;

Ναι, εάν διατηρηθεί η λειτουργία του προστάτη και το μυστικό του έχει αναπτυχθεί πλήρως. Πριν από τη σύλληψη, συνιστάται να υποβληθείτε σε εξέταση και θεραπεία από ουρολόγο. Η μόλυνση που οδήγησε στην ανάπτυξη της προστατίτιδας μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε μια γυναίκα. Η ενδομήτρια μόλυνση του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές διαταραχές και τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Πώς επηρεάζει η χρόνια προστατίτιδα τη δραστικότητα;

Η χρόνια φλεγμονή του προστάτη απειλεί την ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας. Με μια τέτοια παθολογία, η λίμπιντο μειώνεται, η συχνότητα και η δύναμη της στύσης μειώνεται, οι οργασμοί γίνονται οδυνηροί. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η σεξουαλική δραστηριότητα καθίσταται αδύνατη.

Μπορεί η χρόνια προστατίτιδα να θεραπευτεί χωρίς αντιβιοτικά;

Η αντιβιοτική θεραπεία θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές θεραπείες για χρόνια προστατίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η ασθένεια χωρίς αντιβιοτικά.

Μπορούν οι λαϊκές θεραπείες να θεραπεύσουν τη χρόνια προστατίτιδα;

Η απαλλαγή από τη χρόνια προστατίτιδα μόνο με παραδοσιακή ιατρική δεν θα λειτουργήσει. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, πραγματοποιείται πολύπλοκη θεραπεία με αντιβιοτικά, φυτικά παρασκευάσματα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι.