Πώς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε τρίτος άνδρας σε ηλικία εργασίας πάσχει από προστατίτιδα σε διάφορα στάδια της ζωής. Συνεχής πόνος, ανικανότητα, στειρότητα - αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος προβλημάτων που απειλούν τους ασθενείς χωρίς θεραπεία. Λόγω του υψηλού επείγοντος και του κινδύνου της νόσου, τα συμπτώματα και οι πρώτες εκδηλώσεις της πρέπει να είναι γνωστά σε κάθε άνδρα. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για όλα τα σημεία και τις διαγνωστικές μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ανίχνευση της προστατίτιδας.

Συμβουλές από ειδικούς για συμπτώματα προστατίτιδας

Η κλινική εικόνα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης βλάβη του ανδρικού προστάτη. Γίνεται διάκριση μεταξύ των ακόλουθων μορφών ασθένειας: οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, ασυμπτωματική προστατίτιδα. Κάθε φόρμα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, έχει διακριτικά σημεία και χαρακτηριστικά του μαθήματος.

Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εκδηλωθεί η ασθένεια σε κάθε άτομο. Η παρουσία ορισμένων χαρακτήρων εξαρτάται από έναν αριθμό εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Για να διευκολυνθεί ο χαρακτηρισμός της παθολογίας, είναι συνηθισμένο να χωρίζονται όλα τα συμπτώματα της προστατίτιδας σε τρεις μεγάλες ομάδες: αυτά που σχετίζονται με ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος, σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα πρώτα και κύρια συμπτώματα της προστατίτιδας (με εξαίρεση την ασυμπτωματική μορφή) μπορεί να είναι τα ακόλουθα σημάδια σε έναν άνδρα:

 • Πόνος στη λεκάνη, πλάτη, βουβωνική χώρα.
 • Πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
 • Δυσκολία στην ούρηση.
 • Αισθάνεστε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει εντελώς και έχετε λανθασμένη επιθυμία να ουρήσετε.
Πόνος στον κόκκο με προστατίτιδα

Ο πόνος στη λεκάνη, την πλάτη, τη βουβωνική χώρα, το αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης και μια λανθασμένη ώθηση ούρησης είναι σημάδια προστατίτιδας.

Τα αναφερόμενα συμπτώματα οφείλονται σε εξασθενημένη λειτουργία των ούρων, η οποία οφείλεται στα ανατομικά χαρακτηριστικά της δομής και της θέσης της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Τα σημάδια της προστατίτιδας που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι επίσης σημαντικά και έντονα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ανδρών είναι:

 • Αδύναμη στύση.
 • Γρήγορη έναρξη εκσπερμάτωσης κατά τη συνουσία.
 • Έλλειψη οργασμού ή μειωμένη ευαισθησία.
 • Πόνος στην ουρήθρα και στο ορθό κατά την εκσπερμάτιση.

Προβλήματα με ούρηση και δυσκολίες στην οικεία ζωή λόγω φλεγμονής του προστάτη είναι πολύ ενοχλητικά για τον άνδρα. Οι ασθενείς με προστατίτιδα αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να απορρίψουν τις συνήθειες, οι οικογενειακές σχέσεις γίνονται πιο περίπλοκες. Η εμμονή με το πρόβλημά σας οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα, άγχος και μειωμένη λίμπιντο, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως έμμεση ένδειξη προστατίτιδας και ανήκει στην τρίτη ομάδα συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω (ψυχικές διαταραχές).

υγιής και φλεγμονή του προστάτη με προστατίτιδα

Η προστατίτιδα στους άνδρες μπορεί συχνά να συγχέεται με το αδένωμα του προστάτη ή τον καρκίνο, μια παθολογία της ουροδόχου κύστης. Όλες αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται παρόμοια, ειδικά στα αρχικά στάδια. Είναι πολύ δύσκολο να τα διακρίνεις για ένα απροετοίμαστο άτομο, οπότε γίνεται διαφορική διάγνωση αναλύοντας όλα τα αντικειμενικά συμπτώματα, τα εργαστηριακά και τα όργανα ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Δεδομένου ότι κάθε μορφή προστατίτιδας έχει συγκεκριμένα σημεία και χαρακτηριστικά, συνιστάται να τα εξετάζετε ξεχωριστά.

Χαρακτηριστικά ορισμένων μορφών της νόσου

Η οξεία προστατίτιδα είναι φλεγμονή του ανδρικού προστάτη που προκαλείται από την είσοδο μολυσματικού παράγοντα στο όργανο μέσω του αίματος, της λέμφου ή της ουρήθρας. Η ασθένεια ξεκινά απότομα και χαρακτηρίζεται από τη σοβαρότητα όλων των κλινικών συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας:

 • Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 39-40 βαθμούς.
 • Συμπτώματα γενικής δηλητηρίασης (πονοκέφαλος, αδυναμία, κόπωση, μειωμένη απόδοση κ. λπ. ).
 • Σοβαρός πόνος στο περίνεο, ιερό, πάνω από την ηβική άρθρωση ενός άνδρα.
 • Συχνή, επώδυνη ούρηση.
 • Μερικές φορές οι άνδρες έχουν κατακράτηση ούρων.
αυξημένη θερμοκρασία σώματος με προστατίτιδα

Η θερμοκρασία 39-40 είναι ένα σαφές σημάδι φλεγμονής του προστάτη.

Η οξεία φλεγμονή του προστάτη συνήθως τελειώνει με ανάκαμψη ή χρονικότητα της διαδικασίας (τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαταρακτικά για αρκετούς μήνες)Αλλά πιο συχνά αυτή η μορφή προστατίτιδας είναι πρωταρχική και είναι αποτέλεσμα της παρουσίας κακών συνηθειών (κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα κ. λπ. ), καθιστικός τρόπος ζωής, έλλειψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών, παρατεταμένη σεξουαλική αποχή ή επιθετική μη προστατίτιδα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή λοίμωξη Η φυσιολογική σημαίνει μικροχλωρίδα. Η κλινική εικόνα της χρόνιας προστατίτιδας φαίνεται αρκετά κακή σε σχέση με την οξεία μορφή, τα συμπτώματα της νόσου είναι ασυνεπή, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση πολύ πιο δύσκολη. Η πιο χαρακτηριστική από τη χρόνια μορφή προστατίτιδας είναι τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αυξημένη ανάγκη ούρησης, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας.
 • Πόνος κατά την ούρηση και επίσης κατά την εκσπερμάτωση.
 • Θαμπό πόνος στην κάτω πλάτη, τη λεκάνη, πάνω από το στήθος κ. λπ.

Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (CPPS) σε έναν άνδρα συνδυάζει τον υποτροπιάζοντα πόνο στην περιοχή του προστάτη, προσωρινές διαταραχές του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Το CPPS στην ιατρική είναι μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα, καθώς η παθολογία μπορεί να βασίζεται σε παθογενετική βάση ενός όγκου ή μιας ισχαιμικής διαδικασίας, διαταραχών του νευρικού συστήματος και όχι μόνο φλεγμονής. Η ασυνέπεια της παρουσίας σημείων προστατίτιδας στο σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου περιπλέκει σημαντικά τη διάγνωση, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να εκτελεστεί σε ασυμπτωματική μορφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα από τις εργαστηριακές μεθόδους και τις μεθόδους έρευνας οργάνων παίζουν τον πιο σημαντικό και κρίσιμο ρόλο.

Διαγνωστικές τεχνικές

Δεν μπορεί να γίνει οριστική διάγνωση βάσει μόνο των συμπτωμάτων της προστατίτιδας. Επιπλέον, οι γιατροί πρέπει να συλλέξουν ιατρικό ιστορικό: πληροφορίες σχετικά με το πότε εμφανίστηκαν τα συμπτώματα, τη σχέση τους με τα πιο σημαντικά και σημαντικά γεγονότα στη ζωή, σωματικά και διανοητικά σοκ, διευκρινίζονται όλοι οι πιθανοί παράγοντες προδιάθεσης και ούτω καθεξής. Πραγματοποιείται πάντα μια φυσιολογική εξέταση - μια ψηφιακή ορθική εξέταση στη θέση του γόνατος-αγκώνα ενός άρρωστου άνδρα, που βρίσκεται στο πλάι του με τα πόδια του λυγισμένα ή στέκεται με το σώμα του λυγισμένο προς τα εμπρός. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, μπορείτε να βρείτε σημεία που είναι χαρακτηριστικά της προστατίτιδας (δεν απαιτείται η παρουσία όλων):

 • Διεύρυνση του αρσενικού αδένα.
 • Το σχήμα του οργάνου είναι σωστό ή ισοπεδωμένο με κατάθλιψη.
 • Ντυμένη ή ζυμωμένη συνοχή.
 • Ομαλότητα των ορίων του προστάτη.
 • Αυξημένος πόνος με πίεση.
Ψηλάφηση του προστάτη με προστατίτιδα

Η περαιτέρω εξέταση ενός ασθενούς με συμπτώματα προστατίτιδας συμπληρώνεται με εργαστηριακές μεθόδους. Συνταγογραφούνται γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος - δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στους δείκτες, μόνο έμμεσες ενδείξεις που καθιστούν δυνατή την εκτίμηση της παρουσίας μιας φλεγμονώδους διαδικασίας στο σώμα ενός άνδρα (αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων, πρωτεΐνες οξείας φάσης, επιταχυνόμενη ESR). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων θα είναι πολύτιμα, τα οποία θα επιτρέψουν την εκτίμηση της παρουσίας μολυσματικής διαδικασίας στη γεννητική οδό και τον προσδιορισμό του αιτιολογικού παράγοντα για την έναρξη της αιτιολογικής θεραπείας. Επιπλέον, οι ουρολόγοι μπορούν να συνταγογραφήσουν μια ανάλυση της έκκρισης του προστάτη, ενός σπέρματος.

Μεταξύ των ενόργανων μεθόδων διάγνωσης παθήσεων του προστάτη, η πιο ενημερωτική είναι το TRUS - transrectal υπερηχογράφημα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται ένας ειδικός αισθητήρας, τον οποίο ο γιατρός εισάγει στο ορθό. Αυτό προκαλεί δυσφορία σε έναν άρρωστο άνδρα, αλλά αντισταθμίζεται από το ενημερωτικό περιεχόμενο αυτής της μεθόδου. Με τη βοήθεια του TRUS, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η δομή του οργάνου, να εκτιμηθεί η παρουσία φλεγμονής ιστού, ο βαθμός στένωσης του ουροποιητικού συστήματος και να αποκλειστεί η παρουσία λίθων. Οι κύριοι απόηχοι της προστατίτιδας: διεύρυνση του οργάνου, οίδημα, ίνωση, αλλαγές σκληρωτικών ιστών, χονδροειδής και ετερογενής δομή.

Επιπλέον, οι ασθενείς με συμπτώματα προστατίτιδας υποβάλλονται σε ουροφλομετρία - έναν ειδικό διαγνωστικό χειρισμό που μετρά τον ρυθμό ούρησης ενός άνδρα. Με βάση τα δεδομένα αυτής της μελέτης, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό στένωσης της ουρήθρας και τη δραστηριότητα του εξωστήρα. Η ουροφλομετρία δεν πρέπει να αντικαθιστά το TRUS, αλλά μάλλον να επιβεβαιώνει τα ευρήματά του και τα σημάδια της υπάρχουσας προστατίτιδας.

Το πρόγραμμα για μια διαγνωστική εξέταση για προστατίτιδα μπορεί να επεκταθεί εάν ενδείκνυται σε έναν άνδρα. Μια πυελική μπορεί να εκτελεστεί για να διευκρινίσει μεμονωμένα σημεία που σχετίζονται με τη διάγνωση, την κυστεοσκόπηση και τη CT της λεκάνης. Σε ασαφείς περιπτώσεις, πραγματοποιείται βιοψία για διαφοροποίηση με τις διαδικασίες όγκου.

Τι να κάνετε όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

Το μεγαλύτερο και πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί άνδρες όταν έχουν σημάδια και συμπτώματα προστατίτιδας περιμένει. Κάθε ασθενής ελπίζει ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι προσωρινά και σύντομα θα εξαφανιστούν. Η προστατίτιδα που δεν θεραπεύεται είναι επιβλαβής για την υγεία και οδηγεί σε μη αναστρέψιμες αλλαγές στο σώμα που είναι γεμάτες με μειωμένη στυτική λειτουργία, στειρότητα ή, χειρότερα, κακοήθεια της διαδικασίας (μετάβαση σε καρκίνο).

Για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, στα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας, κάθε άνθρωπος πρέπει να συμβουλευτεί έναν ουρολόγο που θα συνταγογραφήσει θεραπεία. Πρώτα απ 'όλα, οι άνδρες λαμβάνουν ειοτροπική θεραπεία - αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιβιοτικά, μέτρα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς επιπλοκές, δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι άνδρες που είχαν στο παρελθόν προστατίτιδα διατρέχουν κίνδυνο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανεμφανιστούν. Ως εκ τούτου, η πρόληψη μετά την ανάρρωση παίζει σημαντικό ρόλο.